HealthCheck Sport

clock

1u 30min

euro

525

De HealthCheck Sport bestaat uit een familieanamnese, een echo van het hart en een fietstest met als doel personen met risico op plotse hartdood op te sporen.

Maak een afspraak

Waarom een HealthCheck Sport?

Tijdens het sporten is het risico op een plotse hartdood (SCD) hoger dan in rust, vooral bij personen met een latente hartafwijking.

Met een cardiologische sportscreening wordt geprobeerd een afwijking die kan lijden tot een verhoogd risico op plotse hartdood vroeg te ontdekken. Bij sporters jonger dan 35-40 jaar gaat het voornamelijk om structurele hartaandoeningen, maar ook om vroegtijdige coronaire ziektebeelden. Bij sporters ouder dan 35-40 jaar gaat het meestal om slagaderverkalking en is plotse hartdood het gevolg van een fataal hartinfarct.

Dit onderzoek bestaat uit:

Gesprek met cardioloog

De medisch-specialist heeft aandacht voor eventuele klachten, jouw medische voorgeschiedenis, medicatiegebruik en jouw risicofactoren worden geïnventariseerd. Ook bespreekt de cardioloog aan het einde van de onderzoeken de uitslag met jou.

Familieanamnese

De cardioloog bespreekt de typische risico’s met betrekking tot jouw sportbeoefening en jouw persoonlijke en familiale voorgeschiedenis.

Bloeddrukmeting

Het eerste onderzoek bestaat uit een bloeddrukmeting. Een hoge bloeddruk merk je vaak niet, maar dit verhoogt wel de kans op een hartinfarct of beroerte. Het is daarom belangrijk om je bloeddruk regelmatig te meten. Als blijkt dat je een hoge bloeddruk hebt, kun je er op tijd iets aan doen.

ECG

Met een ECG, ook wel hartfilmpje genoemd, wordt de elektrische activiteit van jouw hart in kaart gebracht en kunnen onze cardiologen in een vroeg stadium hartproblemen analyseren.

Echo van het hart

Door gebruik te maken van echocardiografie maken wij bewegende beelden van je hart. Hierdoor is de functie van jouw hart te beoordelen. De functie van de verschillende hartkamers wordt in beeld gebracht, waardoor bijvoorbeeld na een doorgemaakt hartinfarct de ernst en de locatie hiervan kan worden bepaald. Ook kan de EF-ejectiefractie (de maat voor de pompwerking van het hart) worden berekend en tot slot worden de hartkleppen beoordeeld.

Inspanningstest

Bij een fietstest (inspanningstest) maken we een hartfilmpje terwijl je fietst. Hierbij worden je hartritme en bloeddruk gemeten en kan gecontroleerd worden of je hart zuurstoftekort heeft bij inspanning. Dit onderzoek geeft de cardioloog een indruk van de functie van de kransslagaderen, je conditie, je bloeddruk opbouw bij inspanning en eventuele hartritmestoornissen.

Uitslag-gesprek

Aan het einde van de onderzoeken bespreekt de cardioloog de uitslag met jou en krijg je adviezen gericht op jouw persoonlijke situatie.

Schriftelijke rapportage

Je krijgt de uitslagen van de onderzoeken ook in een rapport mee naar huis, zodat je deze nog eens rustig kunt nalezen.

Maak nu een afspraak

Je kunt voor een HealthCheck bij onze 15 klinieken door heel Nederland terecht.

Maak een afspraak

Andere onderzoeken

HealthCheck Compleet
HealthCheck Compleet

Met deze totale screening krijg jij inzicht in de werking van jouw hart. Niet alleen een echo van het hart, maar ook van de aorta wordt gemaakt.

HealthCheck Sport
HealthCheck Inspanning

Tijdens HealthCheck Inspanning staat de fietstest centraal. Er wordt gezocht naar een mogelijk tekort aan zuurstof bij toenemende inspanning.